JÄRVAKANDI VIBUKLUBI "ILVES" 
   Uudised
   Klubi
   Ajalugu
   Kalenderplaan
   Tulemused / saavutused
   Reeglid
   Pildigalerii
   Lingid
   Kontaktandmed
   Tagasiside
   Vibukas
Noored neiud lasevad nooli olümpia suunas  (Postimees)


 

Vibulaskmine on intelligentne ala – ei aja eriti higistama. Tuleb ainult peaga palju tööd teha ja ka füüsiliselt tugev olla, et jõuaksid lasu ära teha ning kümnesse tabada. "Vibulaskmise üks põhieesmärke on tabada nool tsentrisse," rääkis MTÜ Järvakandi Vibuklubi Ilves treener Toomas Kivilo. "Kuna me võistlustel laseme ühel distantsil välja 36 noolt, siis laskur töötab päevast päeva selle nimel, et kõik nooled tsentrisse lendaksid, saada iga noole eest kümme silma. Mina olen seda 45 aastat proovinud – siiani ei ole õnnestunud, aga ma pole ka lootust kaotanud."

Järvakandi gümnaasiumi 11. klassis õppivad Bessi Kasak ja Anneli Preimann on vibuspordiga tegelenud ligikaudu viis aastat. "Klassiõde käis laskmas ja me tahtsime ka," rääkis Kasak algusaegadest. "Mina alustasin varem. Anneli ei tahtnud kohe tulla, pärast ikka kutsusin teda ka."

Kasaki sõnul hakkas talle vibulaskmine kohe meeldima. "Kui trenni tuled, tahad kohe kollasesse pihta saada – kui saadki, siis on lahe," selgitas tänavu Euroopa meistrivõistlustel üheksandaks tulnud Kasak.

Anneli Preimann ja Bessi Kasak
Foto: Artur Sadovski

Läksid võitma

Oktoobri keskel Mehhikos toimunud juunioride maailmameistrivõistlused lõpetas Preimann seitsmendana, Kasak saavutas 13. koha. "Enne võistlust mõtlesime, et viimaseks ei tahaks jääda," jäi Kasak pisut tagasihoidlikuks. "Eks alati tahad paremini, aga kohad olid väga head."

Kasaki jutu peale kergitas juba ligi 40 aastat noori vibulaskjaid juhendanud Toomas Kivilo kulme. "Ma pean sind, Bessi, parandama – sa ikka sõitsid seda võistlust ju võitma, sama jutt oli ka Anneliga!"

Selle peale tunnistasid mõlemad neiud, et võidumõte oli neil tõesti, aga pettunud nad ka pole. "Nüüd on lihtsalt teised meist tugevamad," tõi Kasak välja allajäämise ühe suurima põhjuse.

Tüdrukute treener, Toomas Kivilo poeg Raul, jäi hoolealustega igati rahule. "Kohad olid head, kuigi salasoovid olid veidi kõrgemad. Aga Eesti ei ole kunagi varem nii hästi juunioride MM-il esinenud."

Järgmisena on piigadel plaanis talve jooksul kõvasti treenida, et suvel hästi lasta. Treeningud pole sugugi kergete killast – kooliajal algab trenn juba pool seitse hommikul, harjutatakse kuni tundide alguseni. Ja pärast kooli on uuesti trenn. "Siis on jooksmine ka – iga päev viis kilomeetrit," ütles Kasak.

"Kuue tunni ringis päevas tuleb treeningut ära küll – jõusaal, jooksmine, ujumine, suusatamine, vibutreening," lisas Raul Kivilo. "Füüsis peab tugev olema, muidu ei pea lihtsalt vastu."

Olümpial esikolmikusse

17-aastased Kasak ja Preimann kinnitasid kui ühest suust, et nende eesmärk on omal alal tippu jõuda. "Tahame mõlemad juba Pekingi olümpiale minna," avalikustas Kasak. "Selleks peame järgmisel aastal täiskasvanute MM-il 32 parema hulka pääsema, et olümpiapilet lunastada. See on raske, aga peame hakkama saama."

Kuid ega unistus siis ainult olümpiale pääsemisega piirdu, meeles mõlguvad juba esikolmiku kohadki. "Nad on kindlasti perspektiivikad tüdrukud, aga Pekingis poodiumikohtade eest võistlemine on võib-olla natuke ulme veel," tõi Raul Kivilo neid reaalsusesse tagasi. "Londoni olümpial on aga kõik võimalik!"

Raul Kivilo jätkas, et Mehhikos oli eestlaste edusaladuseks ilmselt ehmatusmoment – keegi ei osanud selliseid tulemusi oodata. "Me oleme ju väikesed Balti riigid, sebime juba mitukümmend aastat, MMil alati kuskil tagaotsas," rääkis Eesti meeste vibulaskmise rekordiomanik. "Aga nüüd äkki Eesti plahvatas, lõi platsi puhtaks."

Realistina möönis ta sedagi, et järgmine aasta enam ehmatusmomenti ei ole ning seetõttu tuleb ise rohkem vaeva näha. "Eks peame õppima parimatelt, et ise veel paremad olla."

Toomas Kivilo lisas, et ei maksa unustada veel üht tähtsat tegurit – aastatega on maailma tipplaskurite tase tõusnud ja konkurents märksa tihedamaks muutunud. Ta tõi näiteks, et juunioride MMi 30 esimest neiut kuuluvad maailma 50 parema naise hulka.

Eesti juuniorid osalesid MMil kolmandat korda, kokku on maailmameistreid selgitatud aga juba üheksal korral. "Tõsist arengut on märgata – esimesel korral oli meie parim laskur vist 70. kohal, aasta hiljem juba 31. kohal. Sel aastal tuli kadettide seas viies koht ning Anneli seitsmes ja Bessi 13. positsioon," rääkis Toomas Kivilo. "Me liigume edasi, see rõõmustab ja innustab tipptasemel jätkama."

Korea õpetus

Kuna Bessi Kasak on sel suvel juba mitmeid häid tulemusi näidanud – Euroopa meistrivõistluste üheksas, maailmameistrivõistluste 13. koht, lisaks edukad esinemised GP-etappidel –, on nooruke neiu maailma tipptreeneritele silma hakanud.

Mehhikos küsis tunnustatud Korea treener Kasaki käest, kuidas läks. Kasak vastas, et kaotas oma vastasele. Korealane uuris seepeale, palju nooli eestlane nädalas laseb, Kasak ütles ausalt, et 2000. Treener teatas, et tuleb hakata 2500 laskma, kui võita tahab. "Niisama lihtne see asi ongi – tuleb teha teistest rohkem ja paremini," võttis Toomas Kivilo korealase õpetussõnad kokku. (PM)


Maarja Värv

 


Copyright (c) 2001-2024 AC Ilves
Webmaster